Retkisahatesti

Näiden muutamien hassujen melontavuosien aikana meillä on ollut jokimelonnoissa mukana aina jonkinlainen saha, jolla mahdollisia risukkoja ja puunrunkoja voi raivata. Lähes aina saha on ollut tarpeen. Ensisijaisesti sahan käytössä on ollut kyse omasta laiskuudesta jotta kajakista ei tarvitsisi nousta. Toisena tarkoituksena on ollut väylän pitäminen auki mahdollisille muille melojille. Olemme levittäneet useita sahoja uudenmaan alueen jokiin ja upottamisen myötä kokeilleet aina uusia sahamalleja. Uusin ostoksemme vaikuttaa parhaimmalta!

Testissä ovat:

  • Motonet Retki -saha 13,50€ (Motonet)
  • Fiskars retkisaha 19,50€ (Motonet)
  • Bahco 393 Laplander -retkisaha 22€ (eBay.co.uk)
  • Hitachi akulla toimiva puukkosaha
  • EKA retkisaha 15€

Motonet Retki

Motonetistä ostettu testin halvin saha osoittautui myös testin huonoimmaksi sahaksi. Sahassa on paksu terä, jonka luulisi tuovan jämäkkyyttä sahaan. Sahaaminen on kuitenkin erittäin hankalaa paksun terän takia. Muutaman sentin paksuiset oksat katkeavat nätisti, mutta isompien runkojen sahailuun tästä ei ole. Tämän ehdimme omistaa vain hetken aikaa.

+ Edullinen
– Liian paksu terä, sahaaminen raskasta
– Terän huono kiinnitys runkoon, löystyy jo pienen käytön jälkeen

Arvostelu

sahatesti1

Fiskars retkisaha

Tämä sahamalli oli meillä pitkään, kunnes sekin upposi jokeen. Pisimpään retkillä mukana pyörineellä Fiskarssin retkisahalla on tullut sahailtua varmastikin kymmeniä puunrunkoja ja risukkoja. Sahaaminen on kevyttä ohuen terän ansioista. Terän lukitusrulla ei ehkä ole parhaimpia mahdollisia ja tästä johtuen terä saattaa käytössä löystyä ja painua sisään yllättäen. Hyvä yleisaha. Saha oli käytössä esimerkiksi tällä tuskaisella melontareissulla.

+ Saatavilla kaikista isommista marketeista yms.
+ Kevyt sahata, ohut terä
– Terän lukitusrulla
– Terä vääntyy herkästi

Arvostelu

sahatesti2

Bahco 393 Laplander

Testin uutuus tilattiin Englantilaisesta huutokauppasivustosta eBaysta. Heti ensitestissä Bahco osoittautui loistavaksi retkisahaksi melontakäyttöön. Sahan ensitesti tehtiin Kirkkojoen melontareitillä.

+ Sopivan paksuinen terä, sahaus helppoa
+ Terän lukitusmekanismi on testin paras, tukeva ja nopea käyttää

Melontareitit.com suosittelee Bahco-retkisahaa, testivoittaja!

sahatestu3

Hitachi puukkosaha

Sähköllä toimiva puukkosaha on tosimiehen työkalu, jota ilman tosiharrastajat eivät lähde melomaan. Meidän käyttöömme akkutoiminen puukkosaha oli liian arvokas ja pelko muutaman sadan euron arvoisen laitteen upottamisesta sai pitämään puukkosahan visusti kajakin vesitiiviissä tavaralaatikossa.

+ Tämän kanssa ei tule kysymyksiä siitä kuka on matkanjohtaja
+ Saatavana erilaisia vaihtoteriä
– Kallis upotettava
– Kömpelö

Arvostelu

sahatesti

EKA kombisaha

Ideana hyvä, mutta käytännössä hidas ja hankala käyttää. Sahan virittämisessä menee tovi, jolloin puukkosahan omannut kanssameloja on jo ehtinyt raivata esteet. Saha sopii siis melojalle, joka ei oikeasti edes halua tehdä raivaustöitä, vaan olla hengessä mukana. Saha on ollut monilla matkoilla mukana, mutta sitä on käytetty vain harvakseltaan sen hitauden vuoksi. Yksi käyttökohteista on ollut tällä melontareissulla.

+ Tällä pystyy oikeasti sahaamaan isompiakin runkoja
– Hidas kasata (verrattuna muihin retkisahoihin)

Arvostelu

IMG_8392_4

Lue lisää testiarvioita

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *